Blog

Hogyan válassz munkaruházatot?

2020.05.27 19:09

megfelelő munkaruházat kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen a különböző munkavédelmi szabványok alaposan megkötik a munkáltatók és a munkavállalók kezét is. Magától értetődően egyes munkakörökben nem vehet fel, akármit az ember, emiatt a munkaruházatok felé kell fordulni. Szerencsére ma már számos gyártó igyekszik ezeket az irányú igényeket is kielégíteni, miközben termékeiket az előírt munkavédelmi szabványokhoz igazítják. Az alábbiakban a témakör mentén, azzal foglalkozunk majd, hogyan is válasszunk munkaruházatot magunk, vagy munkavállalóink számára.

Megfelelő munkaruha kiválasztása

Ahhoz, hogy a lehető legjobb munkaruhát kiválaszthassuk mindenképp érdemes sorra venni néhány olyan szempontot, amik leszűkíthetik a kínálati kört. Ezek a szempontok az alábbiak lehetnek:

 • munkahely munkaruha előírásai
 • munkakör munkaruha követelményei
 • munkaruha ára

Munkahely munkaruha előírásai

 

Amennyiben az adott munkahelyen nincs érvényben speciális védelmi követelmény, a munkaruhákat főként a kényelem és a praktikusság figyelembe vételével célszerű kiválasztani. Amennyiben speciális védelmi képesség szükséges: pl lángállóság, fényvisszaverő csík, saválló tulajdonság, akkor mindig az adott szabványra minősített munkaruhát kell vásárolni.

Munkakör munkaruha követelményei

 

A munkaruhák esetében a munkakör nagyban meghatározza a ruhák közötti választási lehetőségeket. Egy általános munkaruha természetesen nem viselhető ott, ahol a lángállóság, vagy savállóság alapfeltételként kell, hogy jelen legyen.

Munkaruhák általános felhasználásra

 

A munkaruhák legfontosabb tulajdonsága az anyagvastagság és az anyag fajtája. Minél magasabb g/m² érték van megadva annál vastagabb, erősebb és kopásállóbb az adott anyag. Általában 260 g/m² és felette már kifejezetten erős hatású anyagokat találunk.

Elmondható, hogy alapjában véve három eltérő típusú munkaruha anyaggal találkozhatunk:

 • 100% pamut, mely anyaga bőrbarát, jó teherbíró és jó nedvesség felszívó
 • kevertszálas pamut
 • poliészter keverék anyagok.

A poliészterből készült ruhák gyűrődésmentesek, forma és színtartóak, száríthatók, könnyen moshatók, ráadásul jó hőszigetelő tulajdonságokkal is bírnak.

A kevertszálas anyagoknál változó szokott lenni a pamut és a poliészter aránya: pl 35% pamut, 65% poliészter. Emiatt A pamutban gazdagabb keverékben a pamutra jellemző tulajdonságok, a poliészterben gazdagabb ruhák pedig a másik anyagban jellemző tulajdonságok dominálnak.Munkaruhák speciális munkakörökbe

 

A speciális védelmet igénylő munkaruhák esetében a különböző munkavédelmi szabványoknak való megfelelést érdemes figyelnünk. Ezek az adott ruha ellenálló specifikusságát és ellenállósági szintjét is meghatározhatják. Speciális munkakörökben az alábbi szabványokkal találkozhatunk:

 • lángállóság – EN 11611-es szabványt keressük
 • láthatóság - EN 471-es szabvány meglétét kell ellenőrizni
 • vízállóság - EN 343-as szabványt kell keresni
 • antisztatikusság - EN 1149 szabvány minél magasabb számú változatát érdemes keresni
 • savállóság - EN 13034 szabvány jelzését kell kutatni

 

Munkaruha ára

A munkaruhák közül a kedvezőbb árazásúak általában sokkal egyszerűbb, hagyományosabb formatervet kapnak, kevesebb zsebbel, gombos kabáttal, térdfolt, és egyéb erősítések nélkül. Az anyaguk is vékonyabb, nem olyan jó minőségű. Maga a varrás minősége átlagos, nem túl nagy fizikai igénybevételre tervezték őket. Olyan felhasználásra ajánlott, ahol nincs szükség sok szerszám magunknál tartására, nincs kitéve nagy igénybevételnek, és nincsenek formai és dizájn igényeink sem.

Sokkal minőségibb darabokat találhatunk a kicsit magasabb árkategóriákban kutatva, ahol a jó ár-értéket a jobb minőségű, strapabíróbb, és erősebb anyagból készült hagyományos fazonú, több sokzsebes, praktikusabb munkaruha típusok jelentik. Utóbbi típusoknak a formaterve is látványosabb, mint a hagyományos fazonú munkaruhák esetében.

Összegezve:

A munkaruhák esetében tehát először is mindig az adott munkakör előírásaihoz kell alkalmazkodnunk, a stílus és az árbeli kérdések csupán ezután következhetnek. Ezért mindenképp először az adott ruhadarab szabványait figyeljük, és csak utána a formatervét és árcéduláját.