Blog

Hogyan védjük lábunkat a munkában?

2020.07.10 18:45
Hogyan védjük lábunkat a munkában?

Bizonyára sokan érzik a napi munkák végeztével, hogy lábuk majd leszakad és emiatt szinte már erejük sincs mozdulni. Ezen kívül jó páran akadnak olyanok is, akik bár mindent megtesznek lábuk védelméért, de munkájukból adódóan előfordulhatnak sérülések váratlan események, vagy a terhelés miatt is. Akik érezték már előbbit, vagy utóbbit, azoknak lehet hasznos ez a cikk, amiben arra vonatkozóan adunk néhány jó tanácsot, hogyan védjük lábunkat a munkában.

Válasszunk a munkánkhoz illő lábbelit!

Az első és legfontosabb, hogy mindig, minden esetben a munkakörünkhöz illő lábbelit válasszunk. Ez igaz az adminisztrátorokra, raktári dolgozókra, kőművesekre, hegesztőkre egyaránt.

Attól függően, hogy milyen funkcióval rendelkező cipőre van szükségünk az alábbi kategóriák között bátran keresgethetünk:

  • munkavédelmi cipők
  • munkavédelmi bakancsok
  • munkavédelmi szandálok
  • munkavédelmi papucsok
  • munkavédelmi csizmák

Munkavédelmi papucsok és szandálok

A munkavédelmi papucsok és szandálok egyértelműen a kényelmes viseletet ötvözik némi munkavédelmi jelleggel. Ezek a lábbelik kaphatók csúszásmentes és antisztatikus kivitelben is. A munkavédelmi papucsok főképp irodai munkaterületen lehetnek hasznosak. Ugyanis ezekkel biztosítható a lábfej kellő szellőzése, ami miatt kevésbé dagad be nap végére, így energiaszintünk is magasabb lehet.

A munkavédelmi szandál raktári dolgozók körében lehet népszerű, ahol már szükséges egy magasabb védelmi szint, de a megfelelő szellőzés is jól jön. A szandálok éppen ezt a célt szolgálják, hiszen védenek és óvnak egyszerre.

Munkavédelmi cipők

A munkavédelmi cipők már egy jóval magasabb védelmi szintet képviselnek, amit jól tanúsít, hogy több munkavédelmi szabványnak is megfelelhetnek. Mindemellett fontos, hogy a mozgásban sem korlátoznak minket. Emiatt roppant hasznosak lehetnek olyan munkakörökben, ahol sokat szükséges mozogni, miközben az esetleges behatásoktól is védenünk kell lábunkat.

Munkavédelmi bakancsok és csizmák

A munkavédelmi bakancsok képviselik a maximális védelmet a lábbelik terén. A különböző anyagú orrmerevítők, magas minőségű, behatásoknak ellenálló talpak és a kialakítás is egyértelműen a védelem maximalizálását célozza meg. Ehhez természetesen számos szabvány is társul, amiket mindenképp érdemes szemügyre venni vásárlás előtt. Egy-egy munkavédelmi bakancs mondhatni elengedhetetlen az építkezéseken, gyárakban, de találkozhatunk speciális munkavédelmi bakancsokkal is, mint például a hegesztő bakancsok is.

A munkavédelmi csizmák elsősorban a nedves, olajos munkaközegben nyújthatnak védelmet, de az olyan extrák, mint az antisztatikusság, energiaelnyelő sarok, vagy csúszásmentesség, csak növelik a komfort érzetet.

Szakítsunk időt a mozgásra és pihenésre!

Amennyiben a kényelmes lábbeli adott, akkor ülő munkát végezve igyekezzünk időt szakítani a mozgásra is. A folyton mozgó, rohangáló, állást igénylő munkák esetében természetesen ennek ellenkezőjére figyeljünk, tehát iktassunk be egy-egy pihenő etapot, amikor lábunk is megpihenhet.

Nap végén ápoljuk lábunkat!

A nap végén enervált lábunkat mindenképp érdemes ápolni, külön erre való ápolókrémekkel. Hosszú távon roppant mód meg tudja hálálni a törődést ugyanis lábunk, azonban egy-egy meleg vizes fürdő is jó hatással lehet végtagjainkra.

Összegezve:

Lábaink védelmében tehát több dolgot is megtehetünk. Mindezek közül a legfontosabb a kényelmes lábbeli beszerzése, de a napközbeni pihentetés, mozgás, illetve a nap végi ápolásra is érdemes odafigyelni.