Blog

Milyen az ideális munkaruházat?

2020.05.31 14:43

Arra a kérdésre, hogy milyen az ideális munkaruházat természetesen nincsen univerzális válasz, ám az alábbi cikkben megpróbálunk teljeskörű segítséget adni arra, hogy mindenki maga megtalálhassa a saját válaszát erre a kérdésre.

Ideális munkaruha kiválasztás szempontjai

Az ideális munkaruha kiválasztásához három fő szempontot érdemes figyelembe vennünk vásárlás előtt, ezek a szempontok az alábbiak:

  • leendő felhasználási környezetet (munkakörülményeinket)
  • munkavégzésünkre vonatkozó munkavédelmi előírásokat
  • egyéb személyes igényünk (például: kényelem, anyag allergia, szokásaink)

Tanácsok ideális munkaruha kiválasztáshoz

Az ideális munkaruha kiválasztásához a fenti három szempont szerint az alábbi tanácsokat érdemes betartanunk:

Leendő munkakörnyezet

Munkaruhát minden esetben egy konkrét tevékenységhez, feladatkörhöz választunk, ezért mi is elsőként arra a kérdésre válaszoljunk magunknak, hogy milyen munkára és milyen környezetben szeretnénk használni öltözékünket. Például egy vegyipari dolgozónak lángálló és antisztatikus védőruházatra van szüksége, míg egy autószerelőnek megfelelő lehet egy vékonyabb anyagú, nagy mozgásszabadságot biztosító fazonú munkaruha. Így mindenképpen célszerű végig gondolnunk, hogy munkánk során milyen körülmények között, milyen feladatok során szeretnénk munkaruhánkat hordani.

Megfelelő munkaruha típus kiválasztása

Általános célra a legtöbb munkaruha alkalmas, azonban a védőöltözetünk típusát a munkakörünk követelményei határozzák meg. Míg például a mozgékonyságot, ügyességet igénylő munkáknál vékonyabb anyagú, rugalmas ruházat javasolt, nehéz fizikai munkavégzés során erősebb, strapabíróbb anyagú, vastag ruha viselete lehet célszerűbb.

A munkakabátok esetében például fontos kérdés lehet, hogy gumírozott derekút vagy normál derekút szeretnénk. Míg a gumis derék jobban tart, gyakran felhúzódhat, és ez kényelmetlen lehet viselőjének. A sima derekú kabát ezzel ellentétben sosem húzódik fel, azonban nem nyújt olyan biztos tartást.

Munkaruha anyagösszetétele

Az ideális munkaruha kiválasztásnál a ruha anyagának összetétele is meghatározó. Míg például nagy mechanikai igénybevételű munkák során erősebb, vastagabb anyagú pamut munkaruha javasolt, a könnyebb fizikai munkák végzéséhez vékonyabb, kényelmesebb pamut, illetve kevertszálas anyagú ruházat ajánlott.

Hegesztéssel kapcsolatos munkavégzés esetén lángálló ruházat viselése indokolt. Erős vegyszerekkel és elektromos eszközökkel való érintkezés során pedig saválló és antisztatikus ruházat a megfelelő választás. Ez esetben is a munkakörülményeink és a tevékenységünk a mérvadó a választásnál.

Speciális védelmű munkaruhák

Mindig érdemes végiggondolnunk, hogy milyen speciális hatásoknak vagyunk kitéve munkavégzésünk során. Gyenge, éjszakai megvilágításban történő munkavégzés során jól láthatósági öltözet az indokolt viselet. Hidegben végzett munkaruha esetén téli béléssel ellátott munkaruhát érdemes hordanunk. Csapadékos, esős időben érdemes vízálló ruhadarabok közül választhatunk (esőkabát, esőoverál, esőöltöny). Faipari, illetve egyéb vágóeszközökkel végzendő munkák során a vágásbiztos öltözet a javasolt.

Munkaruha fazonja, színe

A munkaruha kiválasztása során a ruha szabása, fazonja és színe a legtöbb esetben teljesen a saját ízlésünkön múlik. Ez alól kivételt képeznek azon esetek, ahol a munkáltató ragaszkodik egy adott színhasználathoz.

Összegezve:

Az ideális munkaruha kiválasztása tehát minden esetben a leendő munkakörnyezettől és az ellátandó feladatoktól függ. Éppen ezért mindig ehhez alkalmazkodva válaszunk munkaruházatot magunk számára.