Blog

Kényelmes munkavédelmi bakancs

2020.06.09 14:35

A kényelmes munkavédelmi bakancs az alapvető feltétele lehet egyes munkakörökben a megfelelő minőségű munkakörülményeknek. Éppen ezért a legjobb, ha a munkáltató és a munkavállaló is egyaránt komoly hangsúlyt fektet a megfelelő lábbeli kiválasztására, hiszen ez munkavédelmi és kényelmi szempontból is fontos lehet.

Kényelmes munkavédelmi bakancs kiválasztása

Mondhatni alapvető fontosságú, hogy a használatban lévő bakancs tökéletesen illeszkedjen a lábunkhoz, megfelelően alátámassza a talpat, támogassa a mozgást és a testtartást. Csak és kizárólag így lehet kényelmes viselet hosszútávon is egy munkavédelmi bakancs. Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy a biztonsági előírásoknak nem kell megfelelnie. A biztonság ugyan olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a kényelem. Ezért minden esetben ügyeljünk arra, hogy mindig az előírásoknak és a munkakörnyezetnek megfelelő bakancs kerüljön kiválasztására.

Megfelelő méret kiválasztása

A megfelelő méret választás szempontjából a legfontosabb, hogy mindig az aktuális cipőméretünkből indulj ki, de ne csak erre hagyatkozzunk. A cipők méretei ugyanis gyakran gyártónként, termékcsaládonként sőt, fazononként is igen nagy eltéréseket mutatnak. Sajnos a gyártók a legtöbb esetben csak konfekció mérettáblázatokat adnak meg, így az eddig lábméretből már jó kiindulási alapot kaphatunk.

Munkavédelmi bakancs próbálásra a legjobb időpont a nap vége, ugyanis a láb többnyire ilyenkor kissé bedagad, ám a cipőnek ilyenkor is kényelmes viseletet kell biztosítania. Emellett mindig érdemes olyan zokniban próbálni az adott lábbelit, amiben előreláthatólag dolgozni is fogunk.

A tökéletes méret kiválasztása nem csak kényelmi és munkavédelmi, de egészségügyi szempontból is kulcsfontosságú. A jól megválasztott cipő ugyanis amellett, hogy sokkal nagyobb kényelmet biztosít, segíti a megfelelő tartást és megelőzi a hát, valamint az ízületi panaszok kialakulását is. Megfelelő illeszkedés nélkül lábaink ráadásul gyorsabban és könnyebben elfáradnak, nehézzé, szélsőséges esetben hólyagossá is válhatnak.

Megfelelő védelmű bakancs kiválasztása

Munkavédelmi cipők esetében két fő munkavédelmi szabvány terén érdemes kutakodnunk, ezek az

 • EN ISO 20347
 • EN ISO 20345

Ezek közül előbbi az orrmerevítő és talplemez nélküli lábbeliket, míg utóbbi az ezekkel rendelkező lábbeliket jelölik.

Mindkét szabvány esetében különböző fokozatokat is megkülönböztethetünk, az egyes védelmi tulajdonságokat jelölik, mint az acél, vagy kevlár/kompozit talplemez és/vagy orrmerevítő, vízhatlanság, csúszásmentesség, antisztatikusság. Ezeknek a védelmi tulajdonságoknak a meglétére az alábbi fokozatok adhatnak bizonyságot.

 • OB
 • A0
 • O2
 • SB
 • S1
 • S1P
 • S2
 • S3

Ezek közül az OB a mindössze csúszásmentes talppal rendelkező lábbeliket jelöli, míg az S3 az orrmerevítő, talplemez és vízálló felsőrészt tanúsítja, a csúszásmenteséggel, antisztatikussággal, energiaelnyelő sarokrésszel és teljes vízállósági védelemmel párosítva.

Munkavédelmi bakancs kiválasztása talp alapján

A munkavédelmi cipőkre vonatkozó ISO 20347-es és 20345-ös szabvány szerint 3 féle csúszásmentességgel rendelkező talptípust különböztetünk meg.

 • SRA - csúszásvédett a kerámia kövezetes padlókon
 • SRB – csúszásvédett a glicerines acélpadlókon
 • SRC – csúszásvédett a kerámia kövezetes padlókon és a glicerines acélpadlókon

A minőségi munkavédelmi cipők legtöbbje már SRC besorolással rendelkezik. Ha SRA vagy SRB jelöléssel találkozunk, érdemes lehet inkább tovább keresni a tökéletes cipőt, de természetesen bizonyos munkakörök esetében az SRA és SRB védettség is maximálisan elég lehet.

Vízálló munkavédelmi bakancs választása

Sok helyen látjuk azt, hogy vízálló cipőként árulnak egyes munkavédelmi bakancsokat. Sajnos azonban vízállóként csak egy gumicsizma, vagy teljesen zárt, műanyag alapanyagú termék adható el.

A helyes kifejezés a vízhatlan, ami annyit tesz, hogy a bakancs a felületre kerülő folyadékot képes elvezetni. Ennek persze megvannak a korlátai, csak egy bizonyos mennyiségű folyadékot és csak egy bizonyos ideig képes elvezetni. Tehát egy vízhatlan tulajdonságokkal bíró bakancs bár nem alkalmas arra, hogy órákat ácsorogjunk bokáig érő vízben, arra azonban tökéletes, hogy egy közepes felhőszakadást megússzunk száraz zoknival.

A vízhatlan kialakítást a legtöbb esetben egy bevarrt békanyelv egészíti ki, ami meggátolja, hogy a folyadékok a fűzők és a nyelv közötti részen a lábbelibe kerüljenek.

Amennyiben mindenképp vízhatlan munkavédelmi bakancs vásárlását tervezzük, akkor az O2, S2 és S3-as védelmi fokozattal rendelkező lábbeliket érdemes keresnünk.

Összegezve:

A kényelmes munkavédelmi bakancs kiválasztásához a legfontosabb a megfelelő méretű lábbeli megtalálása, hiszen ezzel garantálható a problémamentes viselet. Azonban emellett a különböző munkavédelmi tulajdonságokra is érdemes odafigyelni, amik a munkavállalókat óvhatják a különböző sérülésektől és behatásoktól.