Blog

Kényelmes munkavédelmi cipő

2020.06.26 19:30
Kényelmes munkavédelmi cipő

A kényelmes munkavédelmi cipő alapkellék azokon a munkahelyeken, ahol azt a munkakör megköveteli, vagy folyamatos mozgást igényel munkakörünk. Ennek elviselésében egy kényelmes munkavédelmi cipő megléte sokat segíthet, hiszen segítségükkel a lábat érő terhelés is csökkenthető, ami a nap végén sokat nyomhat a latba. Az alábbiakban éppen ezért a kényelmes munkavédelmi lábbelik ismeréveivel foglalkozunk.

Munkavédelmi cipő, vagy munkavédelmi bakancs?

Az, hogy munkavédelmi cipőt, vagy munkavédelmi bakancsot válaszunk nagyban függ attól, hogy milyen munkakörben van rá szükségünk. Amennyiben sok időt töltünk lábbelinkben érdemes jobban szellőző típust választani, aminek a munkavédelmi cipő lehet alkalmasabb. Azonban ha külső területen dolgozunk, akkor a szennyeződések (sóder, homok, kavics) elleni védelemben inkább a zárt, stabil tartással rendelkező munkavédelmi bakancs lehet javasolt.

Kényelmes munkavédelmi cipő jellemzői

Ahhoz, hogy a lehető legkényelmesebb munkavédelmi szempontoknak is megfelelő munkavédelmi cipőt választhassuk ki, az alábbi néhány ismérvet mindenképp érdemes lehet sorra venni:

Komfortosság

Mondhatni minden típusú cipő esetében alapvető fontosságú, hogy a használt cipő tökéletesen illeszkedjen a lábhoz, és megfelelően alátámassza a talpat. A megfelelő komfortérzetet nem csak a megfelelő méret, hanem a dizájn és a minőség is meghatározza. Egy gyenge minőségű cipőben ugyanis valószínűleg sokkal kevésbé lesz komfortérzetünk, mint egy minőségi darabban.

Egy tökéletesen kiválasztott munkavédelmi cipő biztosítja akár egész napra a gondtalan munkavégzést. Ezért amikor védőcipőt vásárolunk, mindig törekedjünk arra, hogy a lehető legjobb minőségű és a munkahelyi körülményekhez a legjobban illő darabot válasszuk ki.

Megfelelő méretű

Amikor a megfelelő méretű munkavédelmi cipőt igyekszünk kiválasztani mindig érdemes aa már meglévő cipőink méretéből kiindulni.

Arra azonban mindenképp figyeljünk, hogy a cipők méretei gyártónként, termékcsaládonként és fazononként is eltérhetnek egymástól. Emiatt megeshet az ,hogy az egyik gyártó 42-es méretű cipője szűkebbnek bizonyul, míg ugyanebben a méretben egy másik típusú teljesen megfelelő lehet.

Méretválasztáskor ezen felül azt sem árt elfelejteni, hogy lábunk nap végére bedagadhat, ami miatt szűkebbé válhat a cipő is. Ezt elkerülendő mindenképp érdemes a délutáni időszakban cipőt próbálni, hogy ne érjen minket meglepetésként a nap végén szorító munkavédelmi cipő.

Emiatt amikor munkavédelmi cipő vásárolunk érdemes egy kicsit nagyobb méretet választani, de nem szabad túl nagy méretet sem választani, hiszen az is kényelmetlen lehet hosszútávon., mint hogy esetleg szorítson.

Megfelelő védelemmel rendelkezik

Napjainkban több száz fajta különböző összetételű alapanyag érhetők el a munkavédelmi cipők és a gyártok igyekeznek felhasználni az új, innovatív megoldásokat.

A hagyományos bőr alapanyagú cipők mellett ma már találkozhatunk mikroszálas bőr keverékekkel is. Ezeknek a cipőknek a felső része sokkal kopásállóbb, nehezebben törnek ki és sokkal kevesebb odafigyelést igényelnek.

Munkavédelmi cipők esetében könnyen előfordulhat, hogy valamelyik része extrém igénybevételnek van kitéve. Erre megfelelő megoldás nyújthat egy gumírozott, kopásálló orrborítás vagy PU oldalerősítés.

A megfelelő lábvédelem érdekében az S-es minősítéssel kezdődő cipők rendelkeznek acél vagy kompozit esetleg üvegszálas orrmerevítővel is. Az SB jelölésű lábbelik csak lábujjunkat védik. Míg az S1 jelölésű védőcipők már lábujjaink védelme mellett antisztatikus tulajdonságokkal és energia elnyelő sarokkal is bírnak. Minél nagyobb az S-jel melletti számozás, a cipő annál több védelmi funkcióval rendelkezik.

 • SB: megvéd a 200 J energiájú zuhanó, leeső tárgyak ellen és 15 Kn nyomás elleni védelmet biztosít.
 • SBP: megvéd a 200 J energiájú zuhanó, leeső tárgyak ellen és 15 Kn nyomás elleni védelmet biztosít valamint acél talplemezzel rendelkeznek a talpátszúrás ellen.
 • S1: mely megvéd a 200 J energiájú zuhanó, leeső tárgyak ellen és 15 Kn nyomás elleni védelmet biztosít. Zárt kéregrésszel, antisztatikus tulajdonságokkal, és energialenyelő sarokkal rendelkeznek.
 • S1P: az S1 tulajdonságain felül talpátszúrás elleni védelemmel is rendelkeznek
 • S2: ez a kategória az S1 védelmet további nedvességfelszívódás elleni védelemmel és alacsony vízgőzáteresztő képességgel egészíti ki.
 • S3: Ennél a védelmi szintnél már talplemez is beépítésre kerül a munkavédelmi cipőbe
 • S4: egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik 200 J acél orrmerevítővel. Antisztatikus tulajdonságokkal és energiaelnyelő sarokkal.
 • S5: a legnagyobb kategória az S4 elemeit Talpátszúrás elleni védelem egészíti ki a teljes védelem érdekében.

Megfelelő stabilitással rendelkezik

Nagyon fontos szempont, hogy a kiválasztott lábbeli tökéletes és stabil tartást nyújtson a lábaknak, szükség esetén bokának is, ezzel segítve a munkavégzést és megelőzve az esetleges sérüléseket.

A védelmi fokozattal rendelkező munkavédelmi cipők mindegyikében találunk talpszerkezetbe épített rezgéscsillapítót. Fontos azonban tudni, hogy természetesen ezek között is hatalmas különbségek lehetnek. Egy olcsóbb, pár ezer forintos alap munkavédelmi cipőbe jellemzően nem a minőségi tartós megoldásokkal találkozhatunk.

A munkavédelmi cipőkre vonatkozó a szabványok szerint 3 féle csúszásmentességgel rendelkező talptípust különböztethetünk meg:

 • SRA – csúszásvédettséget nyújt a kerámia kövezetes padlókon
 • SRB – csúszásvédettséget nyújt a glicerines acélpadlókon
 • SRC – csúszásvédettséget nyújt kerámia és glicerines acélpadlón is

Összegezve:

A kényelmes munkavédelmi cipő kiválasztása tehát nem csak a megfelelő méret kiválasztásából áll, hiszen számos más tényezőt is figyelembe kell venni, amik jelentős része a kellő védelem megléte. Ezért azt javasoljuk, hogy minden esetben alapos megfontolást követően válaszunk egy számunkra megfelelő ár-érték arányú munkavédelmi cipőt.