Blog

Munkaruha hegesztéshez

2020.03.05 09:24
Munkaruha hegesztéshez

 

 

A hegesztés legyen szó egyszerű otthoni barkácsolásról, vagy komoly munkahelyi folyamatokról megköveteli a megfelelő védelmet. Ehhez egyaránt rendelkezésünkre áll a végtagok, a fej és a test védelmét szolgáló védőeszközök és ruházatok. Az alábbiakban sorra vesszük azokat a munkaruhákat hegesztéshez, amelyek mondhatni elengedhetetlenek a megfelelő védelem meglétéhez.

 

 

Hegesztő munkaruházat jellemzői

 

A hegesztés során a munkaruha gyártóknak egyaránt garantálniuk kell a megfelelő szintű védelmet, valamint a szabad mozgást is lehetővé kell tenniük. Ehhez mindenképp minőségi anyaghasználat szükséges, mely képes a felhasználó testéhez idomulni és lekövetni mozgását is.

 

Hegesztő munkaruha típusok

Ahhoz, hogy a test teljes felülete védve legyen a hegesztésből eredő veszélyektől, gyakorlatilag minden területre találhatunk védőfelszerelést. Tehát, ha például egy webáruházban keresnénk munkaruhát hegesztéshez, akkor az alábbiakat szinte biztosan megtaláljuk a bolt kínálatában:

 • hegesztő ruha (pl.:hegesztő kötény)
 • hegesztőkesztyű
 • hegesztőbakancs
 • lábszár- és karvédő
 • védőálarcok

Ezeknek a ruházatoknak és védőfelszereléseknek különböző szabványoknak is meg kell felelni, hogy a lángvédelem felől biztosítva legyen a felhasználó.

 

Természetesen a munkavédelemnek több területe is megkülönböztethet a hegesztésre vonatkozó szabályokon túl. Erről a „Munkavédelem területei” című bejegyzésben található bővebb információ.

 

Hegesztő munkaruházat - testvédelem

 

A test védelem a hegesztés során fontos szerepet kap. Ehhez overáloktól fogva a hegesztőkötényeken át több típusú ruházat is rendelkezésünkre áll.

Mindegyikről elmondható azonban, hogy a kiváló minőségű ruhák akár a közvetlen lánghatások ellen is védelmet nyújthatnak bizonyos ideig. A minőségi hegesztőruhák többnyire natúr marha hasítékból készülnek és egyéb lángvédelmet szolgáló anyagokkal kerülhet kiegészítésre.

 

 

Hegesztő ruha szabvány

Ezen ruházatok esetén az EN ISO 11611:2008, valamint EN ISO 11611:2016-as európai uniós szabvány a mérvadó. A szabvány az ilyen típusú védőruházat minimális alapvető biztonsági követelményeit írja elő, amelyet arra terveztek, hogy védje a viselőjük testét, valamint amelyet a hegesztés és a hasonló kockázatú rokon eljárások során hordanak.

Ez a nemzetközi szabvány nem terjed ki a láb-, a kéz-, az arcés/ vagy a szemvédő eszközök követelményeire.

 

Hegesztő munkaruházat – kézvédelem

 

A kézvédelem kiemelten fontos a hegesztési munkafolyamatok során ezért, itt is ugyanúgy fontos, vagy még fontosabb a minőségű munkaruházat megléte. a Kézvédelem során hegesztőkesztyűt és karvédőt is egyaránt használhatunk, amennyiben teljes védettséget szeretnénk elérni.

Ezek a ruhák az overálokhoz és kötényekhez hasonlóan védenek a hegesztés során keletkező hőhatástól, valamint a szikrák és fémolvadékok okozta sérülésektől. Ehhez szintén a marha, valamint bárány hasíték a legjobb alapanyag, így javarészt ezzel az alapanyaggal találkozhatunk a munkavédelmi ruhák közti válogatás során.

 

Hegesztő kesztyű szabványok

Természetesen a kesztyűkre is megvannak az irányadó szabvány előírások. Ezek közül az alábbiakat biztosan megtalálhatók minden hegesztőkesztyű esetén:

 • MSZ EN 420
 • MSZ EN 12477

Az MSZ EN 420 a védőkesztyűkre vonatkozó általános alapkövetelményeket határozza meg, vagyis meghatározza a védőkesztyűk méretezésére, a fogásbiztonságra, a szükséges jelölésekre, információkra és azonosításra vonatkozó előírásokat. Ilyen többek között a kézre való illeszkedés, vízállóság, megfelelő pH érték, egészségre káros anyagoktól mentesség.

Az MSZ EN 12477-es szabvány kifejezetten a hegesztőkesztyűkre vonatkozó előírásokat tartalmaz. Ez a szabvány határozza meg a kézi fémhegesztés, vágás és kapcsolódó folyamatok során használt védőkesztyűkre vonatkozó elvárásokat és tesztelési módszereket. Teljesítményszint szerint a hegesztő védőkesztyűket 2 típusra oszthatjuk:

 • alacsonyabb fogásbiztonság (magasabb egyéb teljesítmény)
 • magasabb fogásbiztonság (alacsonyabb egyéb teljesítmény)

 

Hegesztő munkaruházat – lábvédelem

Lábvédelem esetén találkozhatunk a különböző bakancsokkal, valamint a lábszárvédőkkel is. Ezek maguktól értetődően a lábak biztonságát igyekeznek garantálni a hegesztési folyamatok során. Nem meglepő módon itt is leginkább a bőr dominál, mint alapanyag, amit továbbá kiegészíthetnek egyéb védelmi elemekkel is.

 

Hegesztés lábvédelmi szabványok

 

A lábszárvédők esetén a már korábban említett EN ISO 11611 szabvány az irányadó, akárcsak a munkaruhák esetén. Amennyiben ezzel a szabvánnyal találkozunk egy lábszárvédő esetén, akkor biztosak lehetünk abban, hogy védve leszünk a  hőhatásoktól, valamint szikrák okozta sérülésektől.

 

Bakancsok esetében az EN ISO 20345 szabvány az általános célú biztonsági lábbelikre vonatkozó alap és választható követelményeket írja elő. A szabvány magában foglalja például a mechanikai kockázatokat, a csúszási ellenállást, a termikus kockázatokat és az ergonómiai viselkedést. A speciális kockázatokat a kiegészítő, a munkával kapcsolatos szabványok lefedik (például tűzoltólábbeli, villamosan szigetelő lábbeli, láncfűrészes sérülések elleni védelem, vegyszerek és olvadt fémek kifröccsenés elleni védelem, motorkerékpárosok védelme).

 

 

Hegesztő munkaruházat – arcvédelem

 

Arcvédelem esetén az álarc, vagy pajzs szolgáltathat védelmet. Ezek használata főképp a szikrák okozta sérülések elkerülése végett lehet javasolt. Természetesen itt is adottak bizonyos szabványok, amik a megfelelő ruházat kialakítását foglalják magukba.

 

Szemvédelmi szabványok

 

Szemvédelem esetén az EN 169-es szabványt érdemes keresnünk a munkavédelmi eszközökön. A szemvédő eszközökkel szemben támasztott különleges követelményeket meghatározó EN 169 szabvány szerinti, az alkalmazott védelmét szolgáló lencseszűrők tesztelésével kapcsolatos védelmi szintek és áteresztési követelmények:

 

 • Könnyű lángvágás
 • Keményforrasztás
 • Hegesztés
 • Ívhegesztés
 • Plazmavágás

 

Összegezve:

A hegesztés során tehát a teljes védelem elérése érdekében akár teljes testünket is lefedhetjük védelmi eszközökkel. A minőségi ruhát és védelmi eszközök kiválasztásakor mindenképp érdemes figyelni arra, hogy milyen munkavédelmi szabványoknak is felel meg az adott termék, így biztosak lehetünk a teljeskörű védelemben is.