Blog

Munkavédelem fogalma

2020.02.13 07:45
Munkavédelem fogalma

 

 

A biztonság minden cég esetében létkérdés. Hiszen a munkavállalók számára a biztonságos munkakörülmények garantálása mondhatni mindennél előre valóbb. Emiatt a munkaadók jó ha tisztában vannak a munkavédelem fogalmával, a munkavédelem céljával és működésével. Az alábbiakban ezekről a témákról is részletesen szót ejtünk cikkünkben.

Mi a munkavédelem?

 

A munkavédelem fogalma alatt azt értjük, amikor különböző módokon megkíséreljük a biztonságos és egészséges munkakörülmények biztosítását. Magától értetődően a legegyszerűbb, ha a  biztonságos munkavégzéssel megelőzzük a munkahelyi baleseteket és az esetleges egészségkárosodást. A biztonságos munkakörnyezetet először is ki kell alakítani, majd ezt követően fenn kell tartani, tesztelni és fejleszteni is szükséges lehet.

A munkavédelemhez tartozik a munkáltatók és a munkavállalók közötti együttműködés kialakítása és működtetése, a balesetek megelőzése tárgyi és személyi feltételek biztosítása által. Egyszerűen fogalmazva a munkavédelmi folyamatok és felszerelések biztosítják, hogy munka közben ne történhessen semmilyen baleset.

 

 

Munkavédelem feltételei

 

A munkavédelem egyszerre a személyi és tárgyi feltételek összessége. A munkavédelem tárgyi feltételei közé tartoznak a munkamódszerek és a különböző biztonsági eszközök. Utóbbiba sorolhatók az egészségvédő szabályok és előírások is. A munkavédelem személyi feltételei már munkavállalók munkára való jelentkezésének szűrésekkor elkezdődik. Egy targonca vezetőnek például több orvosi vizsgálaton kell átesni, sőt még egy pszichológiai alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelnie, hogy kiderüljön alkalmas-e egy ilyen felelősségteljes, mégis veszélyes munkakör betöltésére.

Emellett a legtöbb munkahelyen úgy kezdődik a betanítás, hogy részt veszünk egy munka- és tűzvédelmi oktatáson. Ezt sokan szeretik elbliccelni, hiszen mi köze egy irodai munkának a tűzvédelmi oktatáshoz, nem igaz? Aztán, amikor füst van az irodaházban, azok sérülnek legkevésbé, aki tudták mit kell csinálni ilyen helyzetben, mert figyeltek az oktatáson. Fontos része a munkavédelemnek, hogy a munkavállalók adnak visszajelzéseket, így a munkavédelmi folyamatok és eszközök folyamatosan fejlődhetnek.

 

Munkabiztonság célja

 

A munkabiztonság célja, a balesetek megelőzése, valamint a veszélyforrások kiiktatása. Veszélyforrásnak tekinthető mindaz, ami a munkavégzés hatókörében tartózkodó személyekre nézne veszély vagy ártalomként jelentkezik. Fizikai veszélyforrások közül a leggyakoribbak a munkaeszközök. A szerszámok, gépek, csúszós felületek, a szerkezetek egyensúlyának megbomlása, egyenetlen felületek(lépcső) , éles sarkok, vagy például a tűzveszélyes tárgyak.

Fizikai veszély lehet a magasság vagy a mélység, ahová leeshetünk. A poros levegő, amit beszívunk, vagy az áram alatt lévő berendezés, de ilyen veszélyforrás a monoton munka és fokozott pszichés igénybevétel is.

 

Munkavédelem területei

 

A munkavédelemnek két területét különböztethetjük meg:

 

  • munkabiztonság
  • foglalkozás egészségügy.

 

A munkabiztonság, ahogy a nevéből is kiderül a biztonságos munkakörülmények és biztonságos munkavégzés szabályait határozza meg, Feladata a balesetek megelőzése, vagy a bekövetkezett baleset vizsgálata. Ha baleset következik be, azt nagyon komolyan kivizsgálja, és levonja belőle a tanulságot, esetleg a munkavédelmi szabályok is megváltoznak, a nagyobb biztonság érdekében azért, hogy a baleset ne ismétlődhessen meg.

A foglalkozás egészségügy pedig a munkát végző embert ért hatásokat vizsgálja és szabályozza. Ezért van foglalkozás egészségügyi orvosi vizsgálat a felvételi eljárás során. Például egy asztmás ember bármennyire is alkalmas lenne a munkavégzésre a képességei alapján, nem alkalmas bizonyos munkavégzésre anélkül, hogy veszélybe ne kerülne.

 

 

Munkavédelmi ruházat

 

A munkavédelmi ruházat a munkavédelem és munkabiztonság egyik fő pillére. A munkaruházat a védelem egyik legfőbb bástyája. Az építkezési balesetektől a sisak, a maró anyagoktól a védőkötény, a portól és légúti szennyezéstől a szájmaszk védheti a munkavállalókat. A  munkavédelmi webáruházakban éppen ezért széles kínálattal találkozhatunk, minden típusú ruházat tekintetében. A hétköznapi szóhasználat nem tesz különbséget a munkaruha és a védőruha között, ezt inkább a munkavégzés jellege különbözteti meg.

A munkaruha összeállításánál és kiválasztásánál figyelembe kell venni a munka jellegét, a munkavégzés körülményeit, esetleg az időjáráshoz, évszakokhoz is igazodni kell. Azt, hogy egy munkahelyen a dolgozóknak munkaruhát vagy minősített védőruhát kell biztosítani minden esetben az adott munkahelyen fennálló munkakörülmények által támasztott követelmények határozzák meg.

Védőruhánál nemcsak a védelem jellegét, de annak fokozatát is meg kell jelölni, és a vonatkozó norma alapján minősíteni kell. A munkaruhát viszont nem kell minősíteni. Az általános munkaruhára nincsenek európai direktívák. Fontos, hogy a munkaruha alkalmas legyen arra, hogy a dolgozót megvédje a károsító hatásoktól.

 

 

 

Összegezve:

A munkavédelem tehát a munkaadó és munkavállalók számára is egyaránt fontos, ezért komoly hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő körülmények biztosításba. Ezzel elkerülhető az esetleges balesetekből eredő pereskedés és maguk a munkahelybalesetek egy része is.