Blog

Munkavédelem területei

2020.02.21 09:56
Munkavédelem területei

 

 

A munkavédelem területe egyaránt fontos munkáltatónak és munkavállalónak is. Ugyanis a munkavédelemnek köszönhetően nagyobb eséllyel biztosíthatók a balesetmentes munkavégzés feltételei. Egyes szakmákban a munkavédelem kevésbé hangsúlyos szerephez jut, de másokban, mint például a termelés fajsúlyos kérdésnek számít. Az alábbiakban ezekkel a munkavédelmi területekkel foglalkozunk részletesebben.

 

 

 

 

A munkavédelem területei

  • egészséges munkahelyek kialakítása, a megfelelő műszaki és higiéniai követelmények biztosítása
  • munkaeszközök
  • munkavédelmi eszközök
  • veszélyes anyagok
  • munkaszervezés és munkaidő
  • kiemelt csoportok védelme
  • munkavédelmi szervezet.

Ezek közül a munkavállalók szemszögéből nézve a munkaeszközök és a munkavédelmi eszközök biztosítása a legszembetűnőbb.

 

A munkavédelem fogalmi megközelítéséről a "Munkavédelem fogalma" című bejegyzésben olvasható részletesebb információ.

Munkavédelem szabályozása

Az úgynevezett munkavédelmi törvény munkáltatói feladatként határozza meg, hogy a munkavégzés során a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó egyéni védőeszközöket meg kell határozni. Ezekkel a munkavállalókat el kell látni, és használatukat meg kell követelni.

A munkáltatónak kell biztosítani a védőeszközök rendeltetésszerű használhatóságát, védőképességét, a kielégítő higiéniás állapotát, a szükséges tisztítását, javítását, pótlását.

Ha a munkahelyen egészséget, esetleg testi épséget károsító hatás léphet fel, abban az esetben egyéni védőfelszereléssel kell a munkavállalót ellátni. Amennyiben pedig valamely munkafolyamatnál a dolgozót többféle ártalom is éri vagy érheti, az ártalmaktól együttesen védő kombinált védőfelszerelést szükséges rendelkezésre bocsátani.

 

Munkaruházat fogalma

Munkaruházaton a kifejezetten munkahelyi használatra tervezett ruhadarabokat értjük, amelyet a végfelhasználó saját ruházatának a kiegészítésére, vagy annak védelmében használ. Ezen túlmenően a munkaruházat egyértelműen jelöl egy-egy foglalkozást, elég csak a szakácsok vagy a konyhai személyzet ruházatára gondolni.

A munkaruha - mint átfogó fogalom - különböző fajta munkahelyi ruhákat foglal magába. Alapvetően három nagy kategóriája van, ezek a következők:

  • közönséges munkaruha
  • védőruha
  • formaruha

Ezek közül a védőruha jelentheti a legnagyobb védelmet. Ezek a nagy igénybevételű ruhadarabok, viselőjük számára biztonságot és egészség védelmet igyekeznek garantálni meghatározott, speciális munkakörülmények között (pld. lángálló, jó láthatósági védőruhák, antisztatikus védőruhák).

 

Munkaruházat hegesztéshez

Számos munkaterület közül az ipari szektorból a hegesztést végző szakemberek munkája mindenképp megköveteli a munkavédelmi ruházat biztosítását. Ennek alap kelléke a hő- és tűzálló munkaruházat, melyben nem kell félni a szikrák jelentette veszélytől. Az ilyen ruházatoknak szerencsére elég széles kínálata áll rendelkezésre, akár a munkavédelmi webáruházak, akár az erre szakosodott boltok esetén is.

A hegesztés védelemben ráadásul ténylegesen a teljes testet igyekeznek védeni, így a hegesztőköténytől fogva, a kesztyűn és szemüvegen át, a bakancsig és csizmáig minden megtalálható.

 

Munkaruházat festéshez

A festési munkák során szintén hasonlóan szükséges védenünk testünket, hiszen a festék önmagában maró hatású is lehet. Ennek a veszélyforrásnak az elkerülésére a különböző festőoverálok nyújthatnak biztonságos megoldást.

 

Munkaruházat mérnököknek

A különböző szakterületen dolgozó mérnökök szintén nem maradhatnak ki a munkavédelem alól. Számukra a munkavédelmi nadrág mindenképpen alapfelszereltségnek tekinthető, de a kéz és lábvédelem egyéb kellékei is napi szinten használatosak lehetnek.

 

Munkaruházat az építőiparban

Az építőiparban rendkívül nagy kockázatot vállalnak a dolgozók egy-egy munkaállomáson. Gyakran a magasban dolgoznak, veszélyes, nehéz gépekkel, eszközökkel végzik a munkát. Ehhez elengedhetetlenek a kiváló minőségű munkavédelmi ruházat és eszközök. Az építőiparban legyen szó egy családi ház építéséről, egy utólagos tető vízszigetelésről, útépítésről, illetve a legkülönfélébb építési munkálatokról, mindig alkalmazni kell a megfelelő védőruházatot.

Összegezve:

Természetesen számos egyéb területen is szükséges munkavédelmi ruházat, most csak néhányat emeltünk ki a sokból. Azonban minden munkavédelmi ruházatra jellemző, hogy hordozóját megfelelően védheti a munka során kialakulható veszélyforrásoktól, ezért a munkavállalók és munkáltatók érdekeit is szolgálják.