Blog

Munkavédelmi bakancs szabvány

2020.07.20 16:08
Munkavédelmi bakancs szabvány

A különböző munkavédelmi bakancsokat és cipőket mindig az érvényben lévő munkavédelmi szabványoknak megfelelően alakítják ki a gyártók, hogy a lehető legmagasabb védelmet nyújthassák a dolgozók számára. Az alábbiakban összegyűjtöttünk minden munkavédelmi bakancs szabványt, melyeket érdemes lehet keresni a termékek leírásában is vásárlás előtt.

Szükséges szabványok munkavédelmi bakancshoz

Az egész napos, intenzív munkavégzésre és nagy igénybevételre tervezett munkavédelmi lábbelik célja, hogy megfelelő védelem mellett a legnagyobb viselési kényelmet biztosítsák. Minden megbízható gyártótól származó cipő illetve munkavédelmi bakancs és védőbakancs első osztályú alapanyagból készül és természetesen a 89/686/EGK Irányelv, illetve a 18/2008. (XI1.3.) SZMM rendelet előírásainak megfelelő európai szabványok alapján EK típusvizsgálatnak vetnek alá, mielőtt értékesítésre kerülne.

Az új munka- és biztonsági védőlábbelik minősítése az EN ISO 20345 és EN ISO 20347 szabványok alapján készül, de mivel az EK típustanúsítványnak nincs érvényességi korlátja, természetesen a korábbi EN345 és EN347 szabványoknak megfelelő lábbelik is érvényes minősítéssel rendelkeznek, és megfelelő védelmet nyújtanak.

EN ISO 20344 szabvány

Az EN ISO 20344 szabvány az általános követelmények és vizsgálati módszerek meghatározását foglalja magában és kizárólag a következő szabványokkal együtt használható (EN ISO 20345, EN ISO 20347), melyek előírják a lábbelivel szemben támasztott, kockázat mértékétől függő alapvető és kiegészítő követelményeket.

EN ISO 20345 szabvány

Az EN ISO 20345-ös szabvánnyal rendelkező szakmai használatú biztonsági lábbelik, védőbakancsok, munkavédelmi cipők, munkavédelmi bakancsok, S1, S1P, S2, S3, S4, S5 jelöléssel jelölt típusainak rendelkezniük kell azokkal a szükséges biztonsági jellemzőkkel, amelyek megvédik a felhasználót olyan balesetek ellen, melyek ipari környezetben következhetnek be.

Az európai EN ISO20345, korábban EN 345 szabvány követelményeinek megfelelő biztonsági lábbelik kategóriái: munkavédelmi bakancs, védőbakancs, munkavédelmi cipő. Jelölései az alábbiak lehetnek:

 • SB - Acél orrmerevítő, megfelelő formai kialakítással
 • S1 - Zárt kéregrész, olajálló, csúszásmentes járótalppal, antisztatikus tulajdonságokkal, energiaelnyelő képességgel
 • S1P - S1 továbbá: talpátszúródás ellen védő acél talplemez
 • S2 - S1 továbbá felsőrész vízgőz áteresztőképességgel és felsőrész nedvességfelszívódás elleni védelem
 • S3 - S2 , valamint talpátszúródás ellen védő acél talplemezzel
 • S4 - fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik acél orrmerevítővel, antisztatikus tulajdonságokkal és energiaelnyelő sarokrésszel
 • S5 - S4 talpátszúródás elleni védelemmel, valamint mintázott járófelület

EN ISO 20347 szabvány

Az EN ISO 20347-es szabvány a szakmai használatú munkalábbelikre vonatkoznak, melyek abban különböznek a biztonsági védőlábbelitől, hogy nincs bennük leeső tárgyak ellen védő orrmerevítő.

Az európai EN ISO20347, korábban EN 347 szabvány követelményeinek megfelelő a munkalábbeliket az alábbi jelölésekkel láthatják el:

 • OB - megfelelő formai kialakítású orrmerevítő nélküli lábbeli
 • 01 - zárt kéregrészű, megfelelő oldalmerevítéssel, olajálló járótalppal, antisztatikus tulajdonságok, energiaelnyelő képességű sarokrésszel
 • 02 - 01 valamint felsőrész vízgőz áteresztőképességgel és nedvességfelszívódás elleni védelemmel
 • 03 - 02 kiegészítve talpátszúródás elleni védelemmel, mintázott járófelülete
 • 04 - egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik, antisztatikus tulajdonságokkal és energiaelnyelő sarokrésszel
 • 05 - 04, talpátszúródás elleni védelemmel, valamint mintázott járófelülettel

Összegezve:

A munkavédelmi lábbelikre tehát több szabvány is vonatkozik, melyek jelölései egyértelművé tehetik a vásárlók számára, hogy milyen védelmet is biztosíthat az adott munkavédelmi cipő, vagy bakancs.